06.04.2018
Kolejny serniczek w roli głównej. Bardzo lubię serniki o czym już wspominałam przy którymś poście. Cały czas poszukuję inspiracji jeżeli chodzi o serniki. Jest ich baaaaaaardzo dużo i chyba zajmie mi to całą wieczność aby je wszystkie przetestować:) Proszę o Wasze pomysły na serniki, które są Waszymi ulubionymi. A tymczasem zapraszam do mojego przepisu:)
Składniki
Ciasto kruche
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250g margaryny
- 3 jajka
- 1 op.cukru waniliowego
- 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1000g sera białego z wiaderka
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g masła
- 6 jajek
- 2 op.kisieli truskawkowych
Ponadto
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 szklanka cukru
- 100g wiórków kokosowych
- 6 białek
Mąkę i margarynę posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto na 1h do lodówki
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, ser i kisiel, wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do sera i delikatnie połączyć z masą serową.
Ciasto wyjąć na blaszkę ( 25/30) cienko rozłożyć ,podpiec 10 minut w piekarniku w 160 stopni.Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Brzoskwinie pokroić na kawałki ułożyć na masie serowej. Białka ubić z cukrem wyłożyć na owoce. Posypać wiórkami i piec 90 minut w 160 stopni.Udekorować wedle uznania.
Smacznego:)