17.02.2019
Fantastyczny sernik, pięknie wygląda i jest bardzo smaczny. Ciasto na dużą blaszkę, jeżeli spód chcemy cienki. Ja włożyłam do mniejszej, bo lubimy serniki na wyższym cieście.Doskonale smakuje z sosami owocowymi lub sosem czekoladowym. Wierzch oblany białą i ciemną czekoladą , kiedy czekolady jeszcze nie zastygły zrobiłam patyczkiem wzorki. Pyszny:)
Składniki
Ciasto
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki cukru
- jajko
- szczypta soli
Masa serowa
- 1 kg białego mielonego sera
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 szkl. śmietany 18 %
- czekolada gorzka
- 1 budyń czekoladowy
- 1 budyń waniliowy
- 20 dkg kolorowych bakalii jak do keksu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- czekolada biała 1 szt
- czekolada gorzka 1 szt
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć blaszkę 25/30 ( blaszka wyłożona papierem do pieczenia) Podpiec ok 12 minut w 180 stopni.
Ser miksujemy ze śmietaną, żółtkami i obydwoma cukrami. Bakalie mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej dodajemy do masy. Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do sera, mieszamy łyżką. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy budyń waniliowy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,lekko studzimy dodajemy do II części razem z budyniem czekoladowym ,mieszamy.
Masy wykładamy na podpieczony spód, na przemian, raz ciemna raz jasna, dużą łyżką. Lekko mieszamy widelcem. Pieczemy w 170 stopni 60 minut. Studzimy.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto polać białą czekoladą. następnie zrobić okręgi jak pajęczyna z ciemnej. Patyczkiem zrobić wzorki rozciągając brzegi okręgów.
Smacznego:)