Sernik marmurkowy

17.02.2019

Fantastyczny sernik, pięknie wygląda i jest bardzo smaczny. Ciasto na dużą blaszkę, jeżeli spód chcemy cienki. Ja włożyłam do mniejszej, bo lubimy serniki na wyższym cieście.Doskonale smakuje z sosami owocowymi lub sosem czekoladowym. Wierzch oblany białą i ciemną czekoladą , kiedy czekolady jeszcze nie zastygły zrobiłam patyczkiem wzorki. Pyszny:)

Składniki

Ciasto

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • jajko
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 1 kg białego mielonego sera
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl. śmietany 18 %
  • czekolada gorzka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 20 dkg kolorowych bakalii jak do keksu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • czekolada biała 1 szt
  • czekolada gorzka 1 szt

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć blaszkę 25/30 ( blaszka wyłożona papierem do pieczenia) Podpiec ok 12 minut w 180 stopni.

Ser miksujemy ze śmietaną, żółtkami i  obydwoma cukrami. Bakalie mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej dodajemy do masy. Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do sera, mieszamy łyżką. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy budyń waniliowy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,lekko studzimy dodajemy do II części razem z budyniem czekoladowym ,mieszamy.

Masy wykładamy na podpieczony spód, na przemian, raz ciemna raz jasna, dużą łyżką. Lekko mieszamy widelcem. Pieczemy w 170 stopni 60 minut. Studzimy.

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto polać białą czekoladą. następnie zrobić okręgi jak pajęczyna z ciemnej. Patyczkiem zrobić wzorki rozciągając brzegi okręgów.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.