Sernik delicja

Sernik delicja to delikatne, aksamitne ciasto, które z pewnością znajdzie wielu wielbicieli. Pięknie się prezentuje i na wyjątkowe okazje będzie doskonałym wyborem. Jestem fanem wszystkich serników i ciężko w tej kwestii być mi obiektywną 🙂 Myślę, że sam wygląd zachęca do skosztowania w związku z tym nie pozostaje nic innego jak skorzystać z przepisu. Zapraszam po szczegóły..

Składniki

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 1 budyń śmietankowy
  • Duża paczka delicji + 1 mała do dekoracji( mogą być podobne do delicji)

Dodatkowo

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Dno tortownicy ( u mnie 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia a następnie delicje, czekoladą do góry.

Białka ubić na sztywno, następnie dalej miksując dodawać porcjami cukier. Na koniec wlać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej dać ser i budyń, zmiksować. Na koniec wlać śmietankę i połączyć z masą serową. Ser wyłożyć na delicje, wyrównać i wstawić do piekarnika na około 50 minut( do zrumienienia góry ciasta). Gotowy wyjąć wystudzić.

Przygotować polewę. Masło rozgrzać w rondelku, na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Na koniec dodać kilka łyżek wrzątku i intensywnie pomieszać. Gotową polać górę ciasta, wygładzić. Delicje pociąć na małe trójkąty i ułożyć na lekko przestudzonej polewie dookoła górnego brzegu. Udekorować zielonymi listkami, kwiatkami lub według własnego pomysłu. Sernik najlepiej robić na noc aby dobrze się schłodził.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *