Sernik Cappuccino

18.07.2018

Super delikatny sernik o kawowym smaku. U mnie nie mógł dobrze wystygnąć, był zjedzony w błyskawicznym tempie:)

Składniki

  • 100 g mąki
  • 60 g kakao
  • 70 g cukru i masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • cukier waniliowy

Ndzienie

  • 800 g mielonego sera
  • 175 g brązowego cukru
  • 150 ml kremówki
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki mąki
  • dżem morelowy 1/2 słoika

Ciasto zagniatamy z podanych składników i wylepiamy dno tortownicy 23 cm. Chłodzimy około 30 minut, następnie pieczemy 15 minut w 190 stopni. Studzimy i smarujemy dżemem.

Żółtka ubić z cukrami, białka na sztywno. Osobno ubić kremówkę. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody. Do żółtek dodać ser, mąkę , kawę ,wymieszać. Następnie ubitą śmietanę i pianę z białek,wymieszać łyżką. Wylewamy na spód ciasta i pieczemy 1,5 h w 160 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Dekorujemy polewą czekoladową i cząstkami pomarańczy.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *