18.07.2018
Super delikatny sernik o kawowym smaku. U mnie nie mógł dobrze wystygnąć, był zjedzony w błyskawicznym tempie:)
Składniki
- 100 g mąki
- 60 g kakao
- 70 g cukru i masła
- 50 g mielonych migdałów
- cukier waniliowy
Ndzienie
- 800 g mielonego sera
- 175 g brązowego cukru
- 150 ml kremówki
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki mąki
- dżem morelowy 1/2 słoika
Ciasto zagniatamy z podanych składników i wylepiamy dno tortownicy 23 cm. Chłodzimy około 30 minut, następnie pieczemy 15 minut w 190 stopni. Studzimy i smarujemy dżemem.
Żółtka ubić z cukrami, białka na sztywno. Osobno ubić kremówkę. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody. Do żółtek dodać ser, mąkę , kawę ,wymieszać. Następnie ubitą śmietanę i pianę z białek,wymieszać łyżką. Wylewamy na spód ciasta i pieczemy 1,5 h w 160 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Dekorujemy polewą czekoladową i cząstkami pomarańczy.
Smacznego:)