Rolada z truskawkami, bez pieczenia

 

Z okazji święta kobiet, taka oto mała słodka przyjemność, rolada z truskawkami, bez pieczenia. Szybkie ciasto, bardzo efektownie się prezentuje i smakuje obłędnie. W sam raz na wyjątkowe okazje. Uwielbiam truskawki i wszystko co z nich można wyczarować. Doskonale komponują się z bitą śmietaną, lodami, czekoladą, szampanem itp. Rolada jest bardzo delikatna, przełożona kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Na środku ułożone całe truskawki, po rozkrojeniu ciasta wygląda to bardzo dekoracyjnie i apetycznie. Szczerze polecam, prosty i szybki deser na wyjątkowe okazje:)

Składniki

  • 400 g kakaowych herbatników typu Petitki
  • 150 g roztopionego masła
  • 4-5 łyżek kwaskowego dżemu: czarna porzeczka, wiśnie, owoce leśne itp
  • 3-4 łyżki rumu
  • 250 g śmietanki 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g świeżych truskawek
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Herbatniki mielimy na proszek. Dodajemy rozpuszczone masło, dżem, rum i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Musi być elastyczna, gdyby była zbyt sucha, dodać dżemu.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i ucieramy na gładki krem.

Masę z ciastek rozkładamy na papierze do pieczenia, formując prostokąt około 1 cm gruby. Następnie równo rozkładamy przygotowany krem. Na środku ciasta układamy całe truskawki, jedna za druga, w rządku. Następnie, pomagając sobie papierem zawijamy roladę. Tak zwijamy aby pierwszym zwojem zakryć truskawki i dalej, aż zwiniemy całą. Owijamy papierem i wkładamy na 2h do lodówki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy schłodzoną roladę. Zanim polewa zastygnie, układamy na wierzchu truskawki. Gotowe.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *