Z okazji święta kobiet, taka oto mała słodka przyjemność, rolada z truskawkami, bez pieczenia. Szybkie ciasto, bardzo efektownie się prezentuje i smakuje obłędnie. W sam raz na wyjątkowe okazje. Uwielbiam truskawki i wszystko co z nich można wyczarować. Doskonale komponują się z bitą śmietaną, lodami, czekoladą, szampanem itp. Rolada jest bardzo delikatna, przełożona kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Na środku ułożone całe truskawki, po rozkrojeniu ciasta wygląda to bardzo dekoracyjnie i apetycznie. Szczerze polecam, prosty i szybki deser na wyjątkowe okazje:)
Składniki
- 400 g kakaowych herbatników typu Petitki
- 150 g roztopionego masła
- 4-5 łyżek kwaskowego dżemu: czarna porzeczka, wiśnie, owoce leśne itp
- 3-4 łyżki rumu
- 250 g śmietanki 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g świeżych truskawek
- tabliczka gorzkiej czekolady
Herbatniki mielimy na proszek. Dodajemy rozpuszczone masło, dżem, rum i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Musi być elastyczna, gdyby była zbyt sucha, dodać dżemu.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i ucieramy na gładki krem.
Masę z ciastek rozkładamy na papierze do pieczenia, formując prostokąt około 1 cm gruby. Następnie równo rozkładamy przygotowany krem. Na środku ciasta układamy całe truskawki, jedna za druga, w rządku. Następnie, pomagając sobie papierem zawijamy roladę. Tak zwijamy aby pierwszym zwojem zakryć truskawki i dalej, aż zwiniemy całą. Owijamy papierem i wkładamy na 2h do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy schłodzoną roladę. Zanim polewa zastygnie, układamy na wierzchu truskawki. Gotowe.
Smacznego:)