11.03.2019
Dość proste w przygotowaniu ciasto i niezwykle smaczne. Najlepiej robić na noc, aby krem nabrał odpowiedniej konsystencji. Galaretkę zrobiłam z soku jeżynowego własnej produkcji. Można użyć gotowej galaretki o dowolnym smaku. Jeżeli macie sok z jeżyn to szczerze polecam zrobić samodzielnie galaretkę.
Składniki
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej ,przesianej
- cukier waniliowy
Krem
- 200 ml śmietanki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
Galaretka
- 300 ml soku z jeżyn
- 1 łyżka żelatyny
Sok z jeżyn wymieszać z żelatyną w rondelku. Podgrzewać i cały czas mieszać do rozpuszczenia żelatyny, ma być lekko ciepłe. Gotową wylać do płaskiej miseczki, tak aby galaretka miała ok 1 cm wysokości.Odstawić do stężenia.
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijać i dodawać po łyżce cukru. Na koniec żółtka i wymieszać. Następnie dodajemy po łyżce mąki i delikatnie mieszamy ręcznie. Płaską blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto równając wierzch.Pieczemy ok 8-10 minut do zrumienienia w 180 stopni. Ściereczkę kuchenną posypujemy cukrem i wykładamy roladę na ścierkę papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier a roladę ciasno zwijamy razem ze ściereczką. Odkładamy do wystygnięcia.
Krem
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy serek i miksujemy na gładki krem.
Galaretkę kroimy w kostkę.
Rozwijamy roladę,smarujemy kremem( trochę kremu zostawiamy na posmarowanie gotowej rolady) i posypujemy pociętą galaretką( zostawmy trochę do dekoracji wierzchu ciasta.Smarujemy wierzch kremem, robimy szlaczek widelcem ,posypujemy galaretką. Na noc do lodówki.
Smacznego:)