Rolada kakaowa

Pyszne ciasto, trudno jest mu się oprzeć. Delikatne, puszyste i pięknie wygląda. Krem z serka mascarpone, delikatnie posmarowana dżemem z jagód.

Składniki

  • 6 jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki krupczatki
  • 1 pełna łyżka kakao+1 łyżeczka do kremu na wierzch
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • serek mascarpone 500 g
  • 200 ml kremówki 36%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany

Dodatkowo

  • dżem z jagód słoiczek
  • koraliki do ozdoby

Białka ubić na sztywno,dalej ubijać i dodawać cukier. Następnie żółtka i po łyżce produkty sypkie wymieszane ze sobą i przesiane przez sitko. Dużą płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równo rozprowadzić. Piec około 20 minut w 170 stopni. Wyjąć na ścierkę posypaną cukrem . Położyć na ścierkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier roladę zrolować po krótszym boku.

Krem

Śmietanę ubić z cukrem i fixem. Pilnować ,uważać aby nie przebić. Do ubitej śmietany dodać serek wymieszać.

Roladę rozwinąć ,posmarować dżemem i wyłożyć 3/4 kremu. Roladę zwinąć. Resztę kremu wymieszać z odrobiną kakao i posmarować wierzch. Przyozdobić koralikami, pięknie wyglądają niebieskie. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *