Pyszne ciasto, trudno jest mu się oprzeć. Delikatne, puszyste i pięknie wygląda. Krem z serka mascarpone, delikatnie posmarowana dżemem z jagód.
Składniki
- 6 jaj
- 3 łyżki cukru
- 3 czubate łyżki mąki krupczatki
- 1 pełna łyżka kakao+1 łyżeczka do kremu na wierzch
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- serek mascarpone 500 g
- 200 ml kremówki 36%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 fix do śmietany
Dodatkowo
- dżem z jagód słoiczek
- koraliki do ozdoby
Białka ubić na sztywno,dalej ubijać i dodawać cukier. Następnie żółtka i po łyżce produkty sypkie wymieszane ze sobą i przesiane przez sitko. Dużą płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równo rozprowadzić. Piec około 20 minut w 170 stopni. Wyjąć na ścierkę posypaną cukrem . Położyć na ścierkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier roladę zrolować po krótszym boku.
Krem
Śmietanę ubić z cukrem i fixem. Pilnować ,uważać aby nie przebić. Do ubitej śmietany dodać serek wymieszać.
Roladę rozwinąć ,posmarować dżemem i wyłożyć 3/4 kremu. Roladę zwinąć. Resztę kremu wymieszać z odrobiną kakao i posmarować wierzch. Przyozdobić koralikami, pięknie wyglądają niebieskie. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)