Różnorodność owoców jakie mamy latem daje nam wspaniałe możliwości pieczenia i gotowania z ich udziałem. Dzisiaj w roli głównej czerwona porzeczka. Czerwoną porzeczkę można wykorzystać w wielu dolegliwościach. Między innymi robiąc napary z ich liści. Również owoce można suszyć.
Jednak najczęściej robimy przetwory lub wykorzystujemy do ciasta. Przygotowałam dzisiaj ciasto na kruchym spodzie. Porzeczki tylko z mąką ziemniaczaną bez cukru. Kwaskowe owoce w połączeniu ze słodką bezą to niebo dla podniebienia. To jest jedno z ciast które znika od razu, było i nie ma ,nie ma nic))) Zapraszam po przepis
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Owoce
- 500-600 g owoców obranych
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Beza
- 5 białek
- 250 g cukru drobnego
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Z podanych składników zarobić ciasto. Wyłożyć blaszkę 25/28 cm papierem do pieczenia. Rozłożyć równo ciasto , wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponakłuwać widelcem i zapiec 20 minut w 170 stopni. Wyjąć lekko przestudzić.
Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dosypywać partiami cukier. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. wymieszać.
Owoce wsypać do miseczki wymieszać z mąką ziemniaczaną. Rozłożyć równomiernie na cieście. Następnie wyłożyć bezę i wygładzić. Wstawić na 20 minut w 170 stopni do piekarnika na najniższy poziom. Następnie obniżyć temp na 60 stopni ,termoobieg i zapiekać jeszcze 10 minut. Lekko uchylić piekarnik i dalej suszyć do wystygnięcia. Gotowe
Smacznego:)