Porzeczkowiec z bezą

Różnorodność owoców jakie mamy latem daje nam wspaniałe możliwości pieczenia i gotowania z ich udziałem. Dzisiaj w roli głównej czerwona porzeczka. Czerwoną porzeczkę można wykorzystać w wielu dolegliwościach. Między innymi robiąc napary z ich liści. Również owoce można suszyć.

Jednak najczęściej robimy przetwory lub wykorzystujemy do ciasta. Przygotowałam dzisiaj ciasto na kruchym spodzie. Porzeczki tylko z mąką ziemniaczaną bez cukru. Kwaskowe owoce w połączeniu ze słodką bezą to niebo dla podniebienia. To jest jedno z ciast które znika od razu, było i nie ma ,nie ma nic))) Zapraszam po przepis

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Owoce

  • 500-600 g owoców obranych
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Beza

  • 5 białek
  • 250 g cukru drobnego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Z podanych składników zarobić ciasto. Wyłożyć blaszkę 25/28 cm papierem do pieczenia. Rozłożyć równo ciasto , wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponakłuwać widelcem i zapiec 20 minut w 170 stopni. Wyjąć lekko przestudzić.

Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dosypywać partiami cukier. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. wymieszać.

Owoce wsypać do miseczki wymieszać z mąką ziemniaczaną. Rozłożyć równomiernie na cieście. Następnie wyłożyć  bezę i wygładzić. Wstawić na 20 minut w 170 stopni do piekarnika na najniższy poziom. Następnie obniżyć temp na 60 stopni ,termoobieg i zapiekać jeszcze 10 minut. Lekko uchylić piekarnik i dalej suszyć do wystygnięcia. Gotowe

Smacznego:)

ciasto szampańskie

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *