Fantastyczne ciasto, które rozpływa się w ustach. Delikatne, lekko kwaskowe dzięki pomarańczom i pomarańczowej galaretce. Dość proste w przygotowaniu. Szczerze polecam.
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń
- 1 l świeżego soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru
- 4 galaretki pomarańczowe
- 30 sztuk delicji
- 2 pomrańcze
Biszkopt
Ubić białka na sztywno, cały czas ubijać i dosypywać po łyżce cukru. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Wylać do formy 25/30 i piec na złoty kolor ok 30 minut. Wystudzić.
Połowę soku pomarańczowego zagotować, w drugiej połowie wymieszać budynie i wlać do gotującego się soku. Lekko wystudzić i ciepły budyń wylać na biszkopt. Ułożyć delicje galaretką do góry.
2 galaretki rozpuścić w 700 ml wody ,wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem dodać rozpuszczone galaretki,wymieszać. Wylać na zastygnięty budyń wstawić do lodówki. Pomarańcze pokroić w plastry i ułożyć na śmietanie, lekko gęstniejącej aby się w niej zatopiły.
Rozpuścić 2 pozostałe galaretki, wystudzić. Kiedy lekko zaczną gęstnieć wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do zastygnięcia , najlepiej na całą noc.
Smacznego:)