Piernik łatwy to ciasto, które można zaliczyć do tzw. szybkich i prostych. Ciekawe ciasto, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Składniki
- mąka 2 szklanki ( szkl 250 ml u mnie)
- cukier 1 szklanka
- olej 1 szklanka
- mleko 1 szklanka
- dżem 3 łyżki
- kakao 3 łyżki
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika 1 łyżka
- jajko 1 sztuka
Masa
- galaretka wiśniowa 1 sztuka
- dżem wiśniowy 1 słoik
Polewa
- 1/4 kostki masła
- 2-3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Wlać do foremki lub tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie tortownica 20 cm. Piec około 45 minut w 180 stopni. Po tym czasie, wystudzić przekroić na pół.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Dżem przełożyć do miksera, zmiksować na gładko, dodać tężejącą galaretkę wymieszać. Odstawić do ponownego lekkiego stężenia.
Blat ciasta ponownie ułożyć w formie, polać galaretką z dżemem i przykryć drugim blatem. Odstawić do stężenia na 1 h do lodówki.
Składniki na polewę zagotować w rondelku, cały czas mieszając. Ciepłą polewą polać ciasto. Można udekorować w zależności od okazji, posypać cukrową posypką lub rozetki z kremu. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)