26.01.2019
Ciekawe ciasto, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Składniki
- mąka 2 szklanki ( szkl 250 ml u mnie)
- cukier 1 szklanka
- olej 1 szklanka
- mleko 1 szklanka
- dżem 3 łyżki
- kakao 3 łyżki
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika 1 łyżka
- jajko 1 sztuka
Masa
- galaretka wiśniowa 1 sztuka
- dżem wiśniowy 1 słoik
Polewa
- 1/4 kostki masła
- 2-3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Wylać do podłużnej foremki keksowej i piec około 50 minut w 180 stopni. Wystudzić przeciąć na dwa ciasta.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Dżem przełożyć do miksera, zmiksować na gładko, dodać tężejącą galaretkę wymieszać. Odstawić do ponownego lekkiego stężenia. Włożyć do formy 1 blat ciasta, polać tężejącą masą , przykryć drugim blatem ciasta.
Składniki na polewę zagotować w rondelku cały czas mieszając. Ciepłą polewą polać ciasto. Można posypać cukrową posypką. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)