Panna Cotta to klasyczne włoskie danie, które idealnie sprawdzi się jako lekki i elegancki deser na świątecznym stole. Jej gładka i kremowa tekstura z pewnością zachwyci wszystkich gości. Dziś proponuję przygotować Panna Cottę z pysznymi pistacjami, które dodadzą nie tylko wyjątkowego smaku, ale także pięknej zielonej barwy.
Składniki:
- 90 g niesolonych pistacji
- 8 g żelatyny
- 30 ml mleka
- 400 ml śmietanki 36%
- 80 g cukru
Dekoracja
- posiekane pistacje
- tabliczka deserowej czekolady( kuleczki, łezki czekoladowe zamiennie)
Pistacje zblanszować we wrzątku, osuszyć i przy pomocy czystej ściereczki obrać ze skórki. Następnie utrzeć na gładki krem.
Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier i krem z pistacji. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż cukier i krem się połączą. Zdjąć rondelek z ognia, dodawać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać.
Wlać masę do pucharków, szklaneczek i wstawić do lodówki na min 4 h. Gotową posypać startą czekoladą i posiekanymi pistacjami.
Można również rozpuścić czekoladę i przed podaniem polać wierzch deseru, posypać pistacjami. Więc według uznania.
Deser pięknie wygląda, doskonale smakuje, szczerze polecam.
Smacznego:)