Panna cotta – rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietankę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, wlewa do foremek. Podaje się w formie babeczki wyjętej na talerzyk. Ja zrobiłam nie co inaczej podałam deser w pucharkach ale oczywiście można w sposób tradycyjny. Zachęcam do zrobienia w domu, deser jest pyszny.
Składniki
- 3 łyżki śmietanki 30 % lub mleka
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- laska wanilii lub olejek waniliowy
Żelatynę rozmieszać z 3 łyżkami śmietanki, odstawić. Połowę śmietanki ubić na sztywno z cukrem. Drugą połowę wlać do rondelka, dodać jogurt, laskę wanilii lub olejek, namoczoną żelatynę i podgrzewać, nie gotować. Na końcu dodać ubitą śmietankę, wymieszać . Przelać do foremek odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Podawać z malinami polane sokiem z malin lub musem owocowym.
Smacznego:)