Panna cotta z jogurtem i malinami

 

Panna cotta – rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietankę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, wlewa do foremek. Podaje się w formie babeczki wyjętej na talerzyk. Ja zrobiłam nie co inaczej podałam deser w pucharkach ale oczywiście można w sposób tradycyjny. Zachęcam do zrobienia w domu, deser jest pyszny.

Składniki

  • 3 łyżki śmietanki 30 % lub mleka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki  żelatyny
  • laska wanilii lub olejek waniliowy

Żelatynę rozmieszać z 3 łyżkami śmietanki, odstawić. Połowę śmietanki ubić na sztywno z cukrem. Drugą połowę wlać do rondelka, dodać jogurt, laskę wanilii lub olejek, namoczoną żelatynę i  podgrzewać, nie gotować.  Na końcu dodać ubitą śmietankę,  wymieszać . Przelać do foremek odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Podawać z malinami polane sokiem z malin lub musem owocowym.

 

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *