Mus pomarańczowy z galaretką

 

04.03.2018

Wspaniały deser według przepisu kuchni indyjskiej. Ciekawe zestawienie wina i soku pomarańczowego. Wino jest mało wyczuwalne ale wyostrza smak soku. Najlepiej użyć świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Polecam bardzo pyszny deser.

Galaretka

  • 350 ml soku pomarańczowego
  • 100 g cukru
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki żelatyny

Mus

  • 250 soku pomarańczowego
  • 300 ml śmietany 36%
  • 100 g cukru
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki żelatyny

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, niech namięknie. Sok pomarańczowy podgrzać dodać cukier i żelatynę, nie gotować. Ostudzić połączyć z białym winem. Przelać do kilku małych miseczek do 1/2 wysokości miseczki nalać galaretki.

Mus

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody niech namięknie. Sok podgrzać w garnku, dodać żelatynę . Wystudzić dolać wino , wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem dolać soku z winem zamieszać łyżką.

Wyjąć miseczki i wylać śmietanę na zastygłą galaretkę. Wstawić do stężenia na 2h do lodówki.  Deser wyjmujemy, na górze będzie galaretka na dole biały mus. Podawać po jednej galaretce na dużym talerzu z pomarańczami, bądź sokiem z pomarańczy. Robi wrażenie na gościach podany np. po obiedzie na jakimś przyjęciu. Polecam.

Smacznego:))

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *