04.03.2018
Wspaniały deser według przepisu kuchni indyjskiej. Ciekawe zestawienie wina i soku pomarańczowego. Wino jest mało wyczuwalne ale wyostrza smak soku. Najlepiej użyć świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Polecam bardzo pyszny deser.
Galaretka
- 350 ml soku pomarańczowego
- 100 g cukru
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 2 łyżki żelatyny
Mus
- 250 soku pomarańczowego
- 300 ml śmietany 36%
- 100 g cukru
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki żelatyny
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, niech namięknie. Sok pomarańczowy podgrzać dodać cukier i żelatynę, nie gotować. Ostudzić połączyć z białym winem. Przelać do kilku małych miseczek do 1/2 wysokości miseczki nalać galaretki.
Mus
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody niech namięknie. Sok podgrzać w garnku, dodać żelatynę . Wystudzić dolać wino , wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem dolać soku z winem zamieszać łyżką.
Wyjąć miseczki i wylać śmietanę na zastygłą galaretkę. Wstawić do stężenia na 2h do lodówki. Deser wyjmujemy, na górze będzie galaretka na dole biały mus. Podawać po jednej galaretce na dużym talerzu z pomarańczami, bądź sokiem z pomarańczy. Robi wrażenie na gościach podany np. po obiedzie na jakimś przyjęciu. Polecam.
Smacznego:))