28.03.2018
Lekki deser, kolorowy i bardzo smaczny. Można podawać z bitą śmietaną lub sosem zrobionym z jogurtu oraz świeżymi owocami.
Składniki
- sok pomarańczowy Hortex 300 ml
- sok czarna porzeczka Hortex 300 ml
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- do dekoracji, bita śmietana, jogurt, owoce
1 łyżkę żelatyny namoczyć w małej ilości zimnej wody. Śmietanę ubić z 1/2 szklanki cukru. Sok pomarańczowy Hortex wlać do rondelka, dołożyć żelatynę i podgrzewać. Trochę wystudzić i wymieszać ze śmietaną. Przelać do foremek ( szklanka, itp., Ja miałam kubeczki po jogurcie) odstawić do stężenia.
Drugą łyżkę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Sok porzeczkowy Hortex zagrzać, dodać żelatynę i 1/2 szklanki cukru pudru, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Następnie wlać do foremek na zastygniętą masę pomarańczową. Odstawić na 2 h do lodówki.
Dno musu będzie naszym wierzchem deseru, czyli warstwa z soku czarna porzeczka.
Podawać polane jogurtem, bitą śmietaną i owocami.