Mus owocowy

28.03.2018

Lekki deser, kolorowy i bardzo smaczny. Można podawać z bitą śmietaną lub sosem zrobionym z jogurtu oraz świeżymi owocami.

Składniki

  • sok pomarańczowy Hortex 300 ml
  • sok czarna porzeczka Hortex 300 ml
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • do dekoracji, bita śmietana, jogurt, owoce

1 łyżkę żelatyny namoczyć w małej ilości zimnej wody. Śmietanę ubić z 1/2 szklanki cukru. Sok pomarańczowy Hortex wlać do rondelka, dołożyć żelatynę i podgrzewać. Trochę wystudzić i wymieszać ze śmietaną.  Przelać do foremek ( szklanka, itp., Ja miałam kubeczki po jogurcie) odstawić do stężenia.

Drugą łyżkę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Sok porzeczkowy Hortex zagrzać, dodać żelatynę i 1/2 szklanki cukru pudru, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Następnie wlać do foremek na zastygniętą masę pomarańczową. Odstawić na 2 h do lodówki.

Dno musu będzie naszym wierzchem deseru, czyli warstwa z soku czarna porzeczka.

Podawać polane jogurtem, bitą śmietaną i owocami.
Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

 

ZapiszZapisz

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.