Mus cappuccino

10.07.2018

Lekki, puszysty deser, frajda dla dzieci i dorosłych. Doskonały smak, ładnie prezentuje się na stole. Można dodawać sezonowe owoce, u mnie wiśnie. Zapraszam do przepisu.Składniki

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 125 ml kawy rozpuszczalnej lub cappuccino (przygotowanej według własnego uznania, im mocniejsza tym smak deseru bardziej wyrazisty,kawowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 125 ml śmietany kremówki 30%
  • 2-3 łyżki likieru kawowego
  • listki mięty
  • owoce sezonowe opcjonalnie
  • łyżka startej czekolady

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody, dokładnie wymieszać. Do miksera dodać żółtka, cukier ,3 łyżki kawy(lekko przestudzonej). Ubijamy dokładnie na puszystą masę. Resztę  kawy(musi być ciepła aby cukier się rozpuścił) wymieszać z cukrem waniliowym i wlać do masy oraz likier. Mieszając cały czas dodajemy żelatynę. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie, najlepiej ręcznie mieszamy z musem. Przekładamy do pucharków ( porcja na 2 pucharki od lodów) Do tężejącego musu wkładamy owoce. Odstawiamy do lodówki na około 1 h. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą, listkami mięty ewentualnie owocami.

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

2 myśli na temat “Mus cappuccino”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *