Lekki, puszysty deser, frajda dla dzieci i dorosłych. Doskonały smak, ładnie prezentuje się na stole. Można dodawać sezonowe owoce, u mnie wiśnie. Zapraszam do przepisu.Składniki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 125 ml kawy rozpuszczalnej lub cappuccino (przygotowanej według własnego uznania, im mocniejsza tym smak deseru bardziej wyrazisty,kawowy)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 125 ml śmietany kremówki 30%
- 2-3 łyżki likieru kawowego
- listki mięty
- owoce sezonowe opcjonalnie
- łyżka startej czekolady
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody, dokładnie wymieszać. Do miksera dodać żółtka, cukier ,3 łyżki kawy(lekko przestudzonej). Ubijamy dokładnie na puszystą masę. Resztę kawy(musi być ciepła aby cukier się rozpuścił) wymieszać z cukrem waniliowym i wlać do masy oraz likier. Mieszając cały czas dodajemy żelatynę. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie, najlepiej ręcznie mieszamy z musem. Przekładamy do pucharków ( porcja na 2 pucharki od lodów) Do tężejącego musu wkładamy owoce. Odstawiamy do lodówki na około 1 h. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą, listkami mięty ewentualnie owocami.
Smacznego:)