Muffinki czekoladowe

Dobra czekolada nigdy nie jest zła, zapraszam na muffinki czekoladowe. Doskonały dodatek do kawki, na długie wieczory, nie zastąpione na poprawę humoru. Kawałki lekko rozpuszczonej czekolady, zatopione na wierzchu muffinek, wyglądają niezwykle apetycznie. Myślę, że trudno będzie się im oprzeć:) Mocno czekoladowe, pięknie wyglądają i są po prostu pyszne. Zapraszam.

Składniki

  • 2 tabliczki, dobrej gorzkiej czekolady min 70% kakao
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • 150 ml mleka 3,2 %
  • 250 g mąki pszennej, przesianej
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki wiśniówki ( w wersji dla dorosłych)

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mleko podgrzać aby było ciepłe.

Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, stopniowo dolewać podgrzane mleko, intensywnie mieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Sypkie składniki ze sobą połączyć, tabliczkę czekolady pokruszyć. Do sypkich składników wlać masę jajeczną, wiśniówkę( przy wersji dla dorosłych)dokładnie wymieszać.

Gotową masę przełożyć do papilotek, do 3/4 wysokości i piec około 10 minut. Wysunąć blaszkę, wierzchy muffinek posypać pokruszoną czekoladą i zapiekać jeszcze 5 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy są upieczone. Wyjąć , wystudzić. Podawać z gorącym sosem malinowym, bitą śmietaną lub bez niczego. Gotowe.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *