Muffinki bananowe z czekoladą

 

Muffinki bananowe doczekały się swojego wpisu. Długo szukałam fajnego prostego przepisu. Znalazłam w starych wycinkach z gazet. Prosty, zawsze wychodzi ,wzbogacony kawałkami czekolady, polewą czekoladową i nadzieniem malinowym. Polewa i nadzienie z  konfitury malinowej to mój pomysł.szczerze go polecam.

Połączenie czekolady i konfitury wzbogaca smak muffinek. Są po prostu pyszne. Używajcie mocno dojrzałych bananów , są najlepsze.

Składniki

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kawałków toffi lub czekolady

Dodatkowo

  • słoik konfitury malinowej
  • posypka białej czekolady

Polewa czekoladowa

  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka żelatyny+ 3 łyżki wody

Suche składniki wymieszać razem. Banany zmiksować, wbić jajka ,dodać suche składniki wszystko wymieszać. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać łyżkę ciasta, łyżeczkę konfitury i wypełnić ciastem. Piec w temp 180 około 20 minut. Wyjąć, wystudzić.

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Pozostałe składniki polewy zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, chwilę wystudzić dodać żelatynę wymieszać. Wstawić do miski z wodą i wystudzić. Kiedy zacznie gęstnieć maczać wierzchy muffinek. Posypać posypką czekoladową. Gotowe

 

 

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *