Mazurek bakaliowy z kremem

 

Czas mazurków zbliża się szybkimi krokami. Chyba w czasie Świąt Wielkanocnych goszczą na stołach w większości domów. Zachęcam do wypieku mazurka bakaliowego jednego z lepszych jakie jadłam. U mnie znika błyskawicznie. Najlepiej smakuje na drugi,trzeci dzień, więc upieczmy nie co wcześniej. A oto przepis.

Składniki

  • 200 g masła
  • 250 g mąki krupczatki przesianej
  • 250 g mąki pszennej przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany( gdy ciasto zbyt suche)

Krem

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • 5 łyżek cukru

Masa bezowa

  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Dodatki

  • dżem porzeczkowy,wiśniowy słoik
  • szklanka rumu w wersji dla dorosłych
  • 80 g rodzynek,żurawin,suszonych śliwek ( w wersji dla dorosłych namoczyć w szklance rumu na ok 1 h)
  • 80 g suszonych moreli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • czekolada biała i mleczna

Z podanych składników zagnieść ciasto. Tłuszcz schłodzony posiekać nożem,połączyć z mąką, jajkami i wyrobić  elastyczne ciasto. Gdyby było za gęste dodać śmietanę. Schłodzić 30 minut w lodówce.

1/2 szklanki mleka odlać,resztę z cukrem zagotować. W pozostawionym mleku rozmieszać mąkę i wlać do gotującego się mleka. Wystudzić.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać porcjami cukier i dalej ubijać.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa prostokątne placki ,ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować dżemem,wyłożyć pianę z białek,posypać bakaliami. Piec w 180 stopni ok 30 minut. Wyjąć wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę. Ubijać dalej, dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać. Kremem posmarować jeden placek,przykryć drugim. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej,każdą osobno. Nabierać łyżką czekoladę i polewać wierzch ciasta robiąc ukośne paski.Schłodzić w lodówce całą noc.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *