Kisiel owocowy

Domowy kisiel owocowy  jest doskonałym pomysłem na podwieczorek, słodki deser do obiadu czy jako po prostu coś słodkiego 🙂 Korzystamy ze świeżych owoców, jeżeli takich nie mamy możemy użyć mrożonych.

Składniki

  • 500 g-700 g owoców ( u mnie kiść ciemnych winogron, średnie jabłko, słodka gruszka) mrożone  rozmrozić
  • 1 litr soku z winogron lub czarna porzeczka 100% lub własnej produkcji ( sok dopasujmy kolorem do owoców z których robimy kisiel)
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej( jeżeli lubimy rzadszy mniej mąki, gęściejszy więcej)
  • 2-3 łyżki cukru lub według własnego smaku i w zależności od słodkości soku
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki wody

Owoce myjemy, jabłko i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Owoce wkładamy do rondelka, dodajemy wodę oraz cukier. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy  na wolnym ogniu do czasu kiedy owoce lekko zaczną się rozpadać. Wlewamy 900 ml soku a w reszcie rozprowadzamy mąkę. Kiedy kisiel zacznie się gotować, wlewamy sok z mąką i energicznie mieszamy. Zestawiamy rondelek kiedy kisiel zgęstnieje.

Miseczki płuczemy zimną wodą, nakładamy kisiel. Można udekorować wierzch owocami, kleksem jogurtu, śmietanki lub polać rozpuszczoną czekoladą. Kisiel ze sklepu tak nie smakuje możecie mi wierzyć na słowo.)

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.