Keks przekładany

Keksów już trochę upiekłam, w różnej postaci:) Przypominam sobie kiedy stawiałam pierwsze kroki, jeżeli chodzi o pieczenie ciast, niektórych bałam się jak ognia. Między innymi to był keks, dlaczego? Za suchy, za kruchy, owoce opadły itd, itp. Jeżeli ktoś mówi, że od urodzenia piecze i zawsze wychodzi to mija się z prawdą:)

Dla wszystkich tych którzy, nie wierzą w siebie, powiem jedno im więcej razy coś się nie uda, tym większe prawdopodobieństwo na to, że zostaniecie w niedalekiej przyszłości najlepszymi domowymi cukiernikami:) Warunek jeden trzeba to lubić i chcieć. A chcieć to móc:) Ten keks jest wyjątkowy i szczerze polecam, zresztą jak zwykle.

Składniki

  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • po 50 g : suszonych fig, skórki pomarańczowej, śliwki lub owoce kandyzowane
  • sernik błyskawiczny
  • 600 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masło utrzeć z cukrem na puch. Dalej ucierając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Owoce pokrojone na mniejsze kawałki ( te które tego wymagają)wsypać do miski. Posypać mąką ziemniaczaną dokładnie wymieszać, 2/3 owoców dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno wymieszać z ciastem łyżką, nie mikserem.  Piec w keksówce około 50 minut w 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić przekroić na 3 placki.

Sernik błyskawiczny przygotować według przepisu. Wymieszać z resztą owoców( 1-2 łyżki odłożyć do dekoracji).  Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, dno i boki tak aby folia wystawała. Na dnie ułożyć pierwszy placek. Sernik podzielić na trzy porcje, pierwszą wyłożyć na placek, przykryć drugim i znów porcję sernika. Przykryć trzecim i wierzch posmarować masą sernikową ,posypać bakaliami. Brzegi foli zebrać do góry i formę wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

zobacz też inne keksy:

keks makowy

keks wyśmienity

niby keks

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *