Jaglano daktylowy deser

23.04.2019

Deser przypominający snickersa. Bardzo syty,smaczny doskonale może zastąpić tradycyjne czekoladki, ciasteczka i inne słodkości.

Składniki

  • 100 g daktyli + 100 ml wody
  • 200 g kaszy manny
  • 600 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 200 solonych orzeszków ziemnych
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na kilka godzin przed robieniem deseru. Kaszę mannę zalać mlekiem, gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając ok 15 minut. Pod koniec dodać cukier wymieszać.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Daktyle przecedzić, zmiksować na miałko. Kaszę mannę również zmiksować, na krem. W słoiczku, szklance układać warstwę masy daktylowej, kaszę mannę , posypać orzeszkami, kaszę mannę polać rozpuszczoną czekoladą, posypać orzeszkami. Schłodzić w lodówce.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *