Bardzo ciekawe greckie ciasto, które smakuje jak babeczka ponczowa. Aromatyczne i wyśmienicie smakuje. Szczerze polecam.Składniki
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 330 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g stopionego masła
- 100 ml soku pomarańczowego
- aromat pomarańczowy 1 łyżka
Poncz
- 800 ml soku pomarańczowego
- 60 g cukru
- skórka pomarańczy
Utrzeć jajka z cukrem na puch. Dodać masło dalej ucierać. Następnie wlać sok pomarańczowy. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta, dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy 20 cm i upiec w 170 stopni ok 45 minut lub do suchego patyczka.
Sok pomarańczowy zagotować z cukrem, chwilę wystudzić.
Upieczone ciasto lekko wystudzić, włożyć do miski o średnicy większej od ciasta. Wlać ciepły syrop pomarańczowy. Odstawić, aż ciasto wchłonie całkiem syrop. Posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego:)