Góralski krakusek bez pieczenia

 

 

Góralski krakusek to bardzo ciekawy pomysł na ciasto bez pieczenia. Dość proste w przygotowaniu a efekt końcowy to niebo dla podniebienia. Najlepiej przygotowywać na noc, jak większość tego typu ciast. Spokojnie do rana składniki stężeją i przy krojeniu na porcje nie straci formy. Zapraszam do przepisu:)Składniki

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 3/4 kostki masła, rozpuszczonego
  • opakowanie krakersów,duże
  • opakowanie ciastek krakusków w polewie czekoladowej
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  •  śmietana 30 % 300 ml
  • 2 puszki ananasów
  • 50 g żelatyny
  • 3 wafelki góralki kakaowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Zmiksować osobno ciastka krakuski i krakersy. Masło podzielić na 2 części i dodać każdą do ciastek, wymieszać na jednolite masy, w dwóch osobnych miseczkach.

Blaszkę 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć masę z krakusków ( odłożyć 2-3 łyżki do dekoracji) Na to wyłożyć masę z krakersów ( również odłożyć 1-2 łyżki).

Sok z ananasów odlać do rondelka, podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Ananasami wyłożyć boki formy, mają stać pionowo dookoła ścianek. W otwory powciskać na zmianę masę z krakusków i krakersów.

Gotowe ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Kroić w kostki.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *