Góralski krakusek to bardzo ciekawy pomysł na ciasto bez pieczenia. Dość proste w przygotowaniu a efekt końcowy to niebo dla podniebienia. Najlepiej przygotowywać na noc, jak większość tego typu ciast. Spokojnie do rana składniki stężeją i przy krojeniu na porcje nie straci formy. Zapraszam do przepisu:)Składniki
- 1 kg białego sera z wiaderka
- 3/4 kostki masła, rozpuszczonego
- opakowanie krakersów,duże
- opakowanie ciastek krakusków w polewie czekoladowej
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- śmietana 30 % 300 ml
- 2 puszki ananasów
- 50 g żelatyny
- 3 wafelki góralki kakaowe
- 1/2 szklanki cukru pudru
Zmiksować osobno ciastka krakuski i krakersy. Masło podzielić na 2 części i dodać każdą do ciastek, wymieszać na jednolite masy, w dwóch osobnych miseczkach.
Blaszkę 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć masę z krakusków ( odłożyć 2-3 łyżki do dekoracji) Na to wyłożyć masę z krakersów ( również odłożyć 1-2 łyżki).
Sok z ananasów odlać do rondelka, podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Ananasami wyłożyć boki formy, mają stać pionowo dookoła ścianek. W otwory powciskać na zmianę masę z krakusków i krakersów.
Gotowe ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Kroić w kostki.
Smacznego:)