Figi z miodem to klasyka kuchni śródziemnomorskiej. Można podawać z jogurtem greckim. Sok z pomarańczy można zastąpić 2-3 łyżkami porto.
Składniki
- 9 sztuk świeżych fig
- sok z 1 pomarańczy
- gorgonzola 100 g
- miód 2 łyżki
- olej kokosowy 2 łyżki
- opcjonalnie zamiast soku 2-3 łyżki porto
Figi umyj,6 sztuk natnij na krzyż z 3 pozostałych wybierz łyżeczką miąższ do miseczki. Wymieszaj z sokiem i miodem. Olej kokosowy rozgrzej na patelni, podsmaż na nimi figi kilka minut. Polej przygotowanym sosem i podgrzej około 2-3 minut aż się skarmelizuje. Łyżką polewaj figi i dodaj pokrojoną w kostkę gorgonzole, wymieszaj. Podawaj na ciepło.
Smacznego:)