Faworki

Ostatni dzień karnawału, więc faworki. Niezwykle kruche i mega smakowite. Zaczynamy chrupać i nie można przestać, polecam.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka octu lub spirytusu

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki szybko zagniatamy na gładkie ,elastyczne ciasto. Wyrabiamy około 5-7 minut. Odstawiamy pod przykryciem na około 40 minut. Po tym czasie ponownie zagniatamy. Możemy kilka razy uderzyć nim o blat lub stolnicę. Następnie dzielimy na 4 placki. Każdy należy rozwałkować jak najcieniej. Radełkiem kroimy na długie pionowe paski szer około 1 cm. Następnie kroimy w poziomie. Na każdym małym paku robimy nacięcie na środku i oba końce faworka przekładamy przez nacięcie. Powstanie dekoracyjne wywinięcie.

Rozgrzewamy tłuszcz i na gorący wkładamy faworki smażąc na złoty kolor z każdej strony. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym,następnie na półmisek i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *