28.03.2018
Znów drożdżowe w roli głównej. Tym razem fantazyjny makowiec, w nieco inny sposób zwijany. Mój pokryłam bakaliami na wierzchu a tym samym nie co zakryłam ten fantazyjny wzór. Na zdjęciach poniżej widać zbliżenie tych nacięć.
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- cukier waniliowy
- torebka suszonych drożdży
- 50 dkg masła rozpuszczonego
- 60 dkg cukru
- 2 jajka
- puszka masy makowej
- 150-200 ml mleka ciepłego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło rozpuścić, mąkę przesiać do miski, zrobić dołek wlać 150 ml ciepłego mleka ,dosypać drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do drożdży, wlać masło dodać szczyptę soli i dokładnie wyrobić elastyczne ciasto, gdy za gęste dodać resztę mleka, gdy za rzadkie dosypać mąki .Odstawić na min 1h do wyrośnięcia ( im dłużej tym lepiej) Podzielić na 2 części. Rozwałkować na prostokąt, wyłożyć połowę masy makowej, równo rozsmarować, zostawić brzeg 1 cm od stron zwijania. Zwijać dość ciasno w roladę. Ułożyć na blaszce do pieczenia ( tej z piekarnika) złożeniem do dołu, końce wyrównać nożem, docisnąć do siebie. Na wierzchu po długości robić nacięcia,nożycami (krawieckimi) ,takie trójkąty ( foto 1 poniżej) jeden wywijać na jedną stronę następny na drugą, powstanie fantazyjny wzór ( foto 2 poniżej) Posmarować można mlekiem i posypać makiem. Lub po upieczeniu lukrować. Zgiąć go trochę w pałąk ,tworząc delikatny rogal. Piec do zrumienienia ciasta. Można świętować.
Smacznego:)