02.04.2019
Ostatnio przeglądałam stare przepisy i odszukałam to ciasto. Piekłam go pierwszy las przed wieloma laty, wtedy było hitem. Myślę, że dzisiaj też znajdzie swoich wielbicieli.
Składniki
Ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 6 jajek
- 500 g mrożonych wiśni bez pestek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Krem
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 1,5 szklanki mleka
- budyń waniliowy
- sok z 1 cytryny
Polewa
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada gorzka
- 100 g masła
Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie ucierając dale,j dodawać jajka. Na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem. Do drugiej dodać kakao ,wymieszać. Wyłożyć na białą część ciasta. Na wierzchu ułożyć rozmrożone wiśnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45 minut. Wystudzić.
Przygotować budyń. Odlać 1/2 szklanki mleka,resztę zagotować z cukrem. Wymieszać budyń w 1/2 szklanki mleka i wlać do rondelka z gotującym się mlekiem. Cały czas mieszać zestawić kiedy zgęstnieje. Przykryć wystudzić.Cukier utrzeć z masłem, podczas ucierania dodawać po łyżce budyniu oraz sok z cytryny. Gotowy wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.
Czekolady rozpuścić razem z masłem w rondelku. Polać równomiernie ciasto,wyrównać. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)