27.03.2018
Świąteczne szaleństwo czas zacząć. Zawsze mam dylemat czy tradycyjne ciasta czy z kremem? Bardzo lubię ciasta drożdżowe, w różnej postaci więc takie musi być. Jednak aby nie było nudno zmodyfikowałam moje drożdżowe. Podejrzałam co tam w necie ciekawego i jest makowy kwiat drożdżowy:))
Składniki
- 400 g mąki
- 2 sztuki cukier waniliowy
- 2 jajka
- 50 dkg cukru
- 50 dkg masła rozpuszczonego
- suszone drożdże torebka
- 150ml-200 ml ciepłego mleka
- masa makowa z puszki
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać drożdże rozpuszczone w 150 ml ciepłego mleka , dodać łyżkę cukru,odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrami, masło rozpuścić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do drożdży i mąki dodać pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić ciasto,jeżeli zbyt gęste wlać resztę mleka. Odstawić na min 1h do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na stolnicy, przy pomocy miski wyciąć okrąg o średnicy około 24 cm. Posmarować masą, nie za grubo, zostawiając brzeg 1 cm dookoła. Przykryć drugim kołem, przygotowanym jak pierwsze,docisnąć brzeg. Na środku odcisnąć koło szklanką, delikatnie ma się odznaczyć tylko ( foto 1 poniżej) Następnie nacinać. Na początek na 4 części ,tylko do kółka zaznaczonego. Te 4 części jeszcze na pół. Te połówki jeszcze na pół ( foto 1 poniżej). Teraz przecięte części po dwie zawijać do środka, końce zlepić pod spód( foto 2 poniżej)Posmarować mlekiem i posypać makiem Do piekarnika, piec do zrumienienia.
Smacznego:)