Deser Tiramisu serce

 

14.02.2018

Słodkie serduszko na Walentynki. Bardzo prosty przepis, efektownie wygląda  zachęcając do zjedzenia.Świeże maliny znacznie podwyższają walory smakowe. Zachęcam do wypróbowania, niewiele czasu na przygotowanie a wiele radości dla podniebienia:)

Składniki:

  • galaretka czerwona 1 szt
  • okrągłe biszkopty paczka
  • 250g serka mascarpone
  • mały kubek śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • 200g cukru pudru
  • fix  do śmietany 1 szt
  • 100 ml rumu
  • 300 ml mocnej kawy
  • świeże malinki

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody, wylać do płaskiego naczynia do stężenia. Zaparzyć mocną kawę wymieszać z rumem. Żółtka utrzeć z cukrem 150g na puszystą masę. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem i fixem na sztywno, dodać do niej serek oraz żółtka wymieszać najlepiej ręcznie łopatką. Bierzemy szklaneczki jakieś szerokie, wysokie kielichy itp. Wycinamy foremką z galaretki serce a jak nie mamy zróbmy formę z papieru i nożykiem(lepiej zdecydowanie foremką) Serduszko przyklejamy do ścianki wewnątrz szklaneczki, kielicha co tam mamy. Na dnie układamy namoczony biszkopt w zalewie kawowej, na to łyżkę serka i tak na przemian.

Na wierzchu robimy stożek z serka( tutką z papieru lub szprycą do tortów, na to malinki.można posypać kakao opcjonalnie),do lodówki na ok 1h( jak tyle wytrzyma, to może być mega kłopocik:)))))))))

Deser idealny na dzisiejszy dzień, pozdrawiam jeszcze raz słodko i lecę świętować, do usłyszenia jutro:))

Jutro 15.02.2018 Kuchnia Indyjska Curry z ryby i smażone placuszki pakora

Zapraszam

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.