Bardzo prosty przepis, efektownie wygląda zachęcając do zjedzenia.Świeże maliny znacznie podwyższają walory smakowe. Zachęcam do wypróbowania, niewiele czasu na przygotowanie a wiele radości dla podniebienia:)Składniki:
- okrągłe biszkopty paczka
- 250g serka mascarpone
- mały kubek śmietany kremówki
- 4 żółtka
- 200g cukru pudru
- fix do śmietany 1 szt
- 100 ml rumu
- 300 ml mocnej kawy
- świeże malinki
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody, wylać do płaskiego naczynia do stężenia. Zaparzyć mocną kawę wymieszać z rumem. Żółtka utrzeć z cukrem 150g na puszystą masę. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem i fixem na sztywno, dodać do niej serek oraz żółtka wymieszać najlepiej ręcznie łopatką. Bierzemy szklaneczki jakieś szerokie, wysokie kielichy itp. y. Na dnie układamy namoczony biszkopt w zalewie kawowej, na to łyżkę serka i tak na przemian.
Na wierzchu robimy stożek z serka( tutką z papieru lub szprycą do tortów, na to malinki.można posypać kakao opcjonalnie),do lodówki na ok 1h( jak tyle wytrzyma, to może być mega kłopocik:)))))))))
Deser idealny na dzisiejszy dzień, pozdrawiam jeszcze raz słodko i lecę świętować, do usłyszenia jutro:))
Jutro 15.02.2018 Kuchnia Indyjska Curry z ryby i smażone placuszki pakora
Zapraszam