Deser serowo- czekoladowy jest doskonałym pomysłem na spotkanie przy kawie, w gronie rodzinnym. Smakuje obłędnie, pięknie wygląda i bardzo szybko możemy go przygotować. Czego potrzebujemy aby zaskoczyć naszą rodzinę…
Składniki
Spód
- 250 g zmielonych ciemnych herbatników
- 150 g rozpuszczonego masła
- 50 g nutelli
Masa serowo – czekoladowa
- 600 g serka mascarpone
- 200 g nutelli lub rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 50 g cukru pudru
Dno tortownicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na spód deseru wsypać do miseczki i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do tortownicy i wylepić nim dno i boki. Gdyby masa wyszła zbyt sucha dodać więcej nutelli. Ugnieść dokładnie na dnie, najlepiej używając jakiegoś małego słoika lub szklanki.
Połowę serka mascarpone zmiksować z czekoladą lub nutellą. Do drugiej części dodać cukier puder dokładnie wymieszać.
Masy przełożyć do dwóch torebek strunowych. Róg torebki obciąć tak aby otwór miał około 1 cm. Można zamiast torebek użyć rękawów cukierniczych.
Zaczynamy na dnie tortownicy formować okręgi zaczynając od ścianek na przemiennie na początek biała, następnie ciemna i znów biała tak do środka. Pozostałą masą pogrubiamy nasze okręgi aby sięgały do wysokości ścianek tortownicy.
Płaskim nożem wyrównujemy wierzch ciasta, delikatnie aby okręgi się nie rozmazały. Wykałaczkę dzielimy wierzch ciasta na trójkąty tak aby powstał fantazyjny wzór. Wstawiamy do lodówki na 2 h. Gotowe.
Smacznego:)