22.04.2018
Mocno czekoladowe ciasto, które przekona do siebie najbardziej wybredne podniebienia. Dość łatwe w przygotowaniu nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego i szczerze polecam:)
Składniki
- 1 szklanka cukru
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki,jagód lub itp
- 250 g margaryny
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 cytryna
Masa
- 200 g gorzkiej czekolady roztopionej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 500 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki żelatyny
- kieliszek rumu
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka dalej ucierać. Dołożyć mąki, kakao, proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ,delikatnie wymieszać z masą. Ciasto wyłożyć do dwóch blaszek 25/30 upiec w 180 stopniach około 20 minut( do suchego patyczka). Wystudzić. Przygotować 1/2 szklanki wody z cytryną, dodać 1/2 kieliszka rumu, nasączyć ciasta. Mleko zagotować z 1/2 szklanki cukru. Margarynę utrzeć, dodać wystudzoną czekoladę i mleko, 1/2 kieliszka rumu, wymieszać. Ciasto pierwsze posmarować dżemem, wyłożyć masę, wstawić do lodówki. Żelatynę wymieszać z ciepłą wodą, jogurt zmiksować z cukrem, dodać żelatynę. 1/2 kremu jogurtowego wylać na ciasto, przykryć drugim blatem. Na wierzch rozsmarować pozostały krem. Udekorować startą czekoladą, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)