Fantastyczne czekoladowe ciasto. Nasączone sosem karmelowym i mlekiem skondensowanym smakuje wyśmienicie.
Składniki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 1,2 szklanki wrzącej wody
- szczypta soli
- olejek waniliowy
Dodatkowo
- 500 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka żelatyny
- 1/2 szklanki cukru
- sos karmelowy według przepisu https://gotuj-ze-mna.pl/uncategorized/sos-karmelowy/
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- tortownica 23 cm
- tabliczka czekolady opcjonalnie do posypania ciasta
Płynne składniki na ciasto połączyć ze sobą razem z cukrem. Następnie przesiać do miski wszystkie sypkie składniki, połączyć z płynnymi. Na koniec dodać wrzątek i dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec do suchego patyczka w 180 stopni około 45 minut.Po upieczeniu odstawić na około 5 minut. Następnie trzonkiem od łyżki, tłuczka itp zrobić na cieście, na wierzchu, otwory, dość gęsto. W otwory wlewać mleko skondensowane( ok 1/2 puszki) oraz sos karmelowy ( około 1/2 przygotowanej porcji)https://gotuj-ze-mna.pl/uncategorized/sos-karmelowy/ Odstawić do zastygnięcia.
Masa śmietanowa
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej i wlać do śmietany. Dokładnie wymieszać . Kiedy nie co stężeje wyłożyć na wierzch ciasta,wyrównać. Wierzch ozdobić sosem karmelowym. Podawać polane sosem karmelowym lub posypane tartą czekoladą.
Smacznego:)