Cytrynowa tarta z pianką to przepyszne ciasto w pięknych, wiosennych kolorach. Zachwyci nie tylko apetycznym, wiosennym wyglądem ale również smakiem. Pyszny kruchy spód, fantastyczne cytrynowe nadzienie a całości dopełni beza. Ciekawa propozycja na świąteczne ciasto, szczerze polecam:))
Składniki
Tarta
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 g masła
- 3 łyżki mleka
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
Masa cytrynowa
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 3 cytryny
- 4 żółtka
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki masła
Beza
- 4 białka
- 7 łyżek cukru
Dodatkowo
- fasola
- bułka tarta
- tłuszcz do formy
Mąkę posiekać z masłem, dodać mleko, jajko, szczyptę proszku do pieczenia, cukier i zagnieść ciasto. Foremkę na tartę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć foremkę ( u mnie średnica 23 cm) boki i dno. Dokładnie ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i zapiekać około 25 minut w 180 stopni. Wyjąć odstawić.
Podczas pieczenia ciasta, mąki wymieszać razem z cukrem. Zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok. Do garnka wlać wodę, sok i skórkę z cytryn, dodać mieszankę sypkich składników, dokładnie wymieszać. Gotować na wolnym ogniu, powoli mieszając. Kiedy masa się zagotuje, zdjąć z ognia i dodać masło. Wymieszać z żółtkami i ponownie podgrzewać ciągle mieszając, do zgęstnienia budyniu.
Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać partiami cukier.
Masę budyniową wylać na podpieczony spód. Wyłożyć na wierzch bezę. Wstawić do piekarnika i zapiekać 15 minut w 175 stopni. Po upieczeniu udekorować skórką cytrynową. Gotowe.
Smacznego:)