Cytrynowa tarta z pianką

Cytrynowa tarta z pianką to przepyszne ciasto w pięknych, wiosennych kolorach. Zachwyci nie tylko apetycznym, wiosennym wyglądem ale również smakiem. Pyszny kruchy spód, fantastyczne cytrynowe nadzienie a całości dopełni beza. Ciekawa propozycja na świąteczne ciasto, szczerze polecam:))

Składniki

Tarta

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru

Masa cytrynowa

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 cytryny
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki masła

Beza

  • 4 białka
  • 7 łyżek cukru

Dodatkowo

  • fasola
  • bułka tarta
  • tłuszcz do formy

Mąkę posiekać z masłem, dodać mleko, jajko, szczyptę proszku do pieczenia, cukier i zagnieść ciasto.  Foremkę na tartę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć foremkę ( u mnie średnica 23 cm) boki i dno. Dokładnie ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i zapiekać około 25 minut w 180 stopni. Wyjąć odstawić.

Podczas pieczenia ciasta, mąki wymieszać razem z cukrem. Zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok. Do garnka wlać wodę, sok i skórkę z cytryn, dodać mieszankę sypkich składników, dokładnie wymieszać. Gotować na wolnym ogniu, powoli mieszając. Kiedy masa się zagotuje, zdjąć z ognia i dodać masło. Wymieszać z żółtkami i ponownie podgrzewać ciągle mieszając, do zgęstnienia budyniu.

Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać partiami cukier.

Masę budyniową wylać na podpieczony spód. Wyłożyć na wierzch bezę. Wstawić do piekarnika i zapiekać 15 minut w 175 stopni. Po upieczeniu udekorować skórką cytrynową. Gotowe.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *