28.05.2018
Pyszne ciasto z fantastycznym kremem. Dość proste w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g masła
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 150 g masła
- 2 jajka
- 125 g cukru
- 250 g chałwy waniliowej
Dodatkowo
- 250 g powideł śliwkowych
- 50 g płatków migdałowych
- 2 opakowania sezamków
- śliwki kalifornijskie do dekoracji
Masło rozpuścić w rondelku. Jaja utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem. Ciągle mieszając jajka, dodawać stopniowo masło, jogurt, mąkę. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 23 cm i piec 30 minut w 180 stopni.
Krem
Jajka ubić z cukrem na parze do sztywności. Kiedy będą gęste zdjąć z ognia dalej ubijać aż wystygną. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać pokruszoną chałwę,wymieszać. Do masy dodawać stopniowo ubite jajka i mieszać, delikatnie łyżką. Dać do lodówki na ok. 30 minut
Ciasto posmarować powidłami. Na to wyłożyć krem, boki również posmarować. Płatki uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch ciasta. Sezamki połamać na połówki i przykleić do boków ciasta. Wierzch udekorować śliwkami.Odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Smacznego:)