02.06.2018
Bardzo proste ciasto w stylu mazurka. Masa kokosowa daje wyśmienity smak. Musicie koniecznie upiec, bardzo smaczne ciasto i nie wymaga ani specjalnych zdolności, ani zbyt dużo czasu.
Składniki
- 1 szklanka śmietany kremówki {36%}
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 250 g wiórków kokosowych
- 250 g orzechów włoskich mielonych {mogą być inne orzechy}
- 375 g margaryny
- 1 -1,5 szklanki cukru { można masę spróbować po dodaniu 1 szklanki może być wystarczająca ilość 1 szklanka cukru)
- mała paczka rodzynek
- mały rum (opcja)
Dodatkowo
- powidła śliwkowe
Rodzynki namoczyć w rumie. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Śmietanę ubić na sztywno, dodać obydwa cukry wymieszać. Dodawać po jednym jajku dalej miksować. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sitko. Blaszkę 25/30 wyłożyć papierem wylać ciasto i do piekarnika na 30-40 minut (do zrumienienia i suchego patyczka).Wystudzić
Masa
Rodzynki odsączyć i wszystkie składniki wymieszać, podsmażyć na patelni lub rondelku około 10 minut. Ciasto posmarować powidłami. Gotową masę wyłożyć na powidła i wstawić do piekarnika, do czasu zrumienienia wierzchu ciasta na złoty kolor.
Smacznego:)