Pyszne ciasto , im starsze tym lepsze. Można podawać na różne sposoby ,każdy będzie dobry:) Owoce suszone dowolne, najlepiej nasze ulubione . Robimy mieszankę najlepiej kilku wtedy ciasto nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.Kolor ciasta zależy od dodanych owoców, jeżeli chcemy ciemne dodajmy rodzynek, suszonych śliwek , jeżeli jaśniejszy kandyzowane owoce. Można ciasto przechowywać dość długo, jak zostanie:)
Składniki
- 250 g masła
- 185 g cukru
- 800g mieszanki suszonych owoców
- 1/2 szklanki słodkiego sherry
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 4 jajka
Do rondla włożyć masło, wsypać cukier, wlać sherry i 3/4 szklanki wody, dodać owoce . Gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Zdjąć garnek dodać sodę wymieszać, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać jajka dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i partiami dosypywać do masy owocowej.Tortownice o średnicy 22 cm lub blaszkę kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 1 h lub do suchego patyczka w 180 stopni. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową , według uznania.
Smacznego:)