Ciasto z cukinią przypomina smakiem piernik, dzięki cukinii jest bardziej wilgotne. Bardzo ciekawy smak i aromat, może postać kilka dni nie zsycha się. Ale nie Wiem czy zbyt długo postoi, jest bardzo smaczne. Opcjonalnie krem można wzbogacić ananasem z puszki pokrojonym w kostkę. Zapraszam do przepisu:)
Składniki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka startej na dużych oczkach cukinii ( 1 szt średniej wielkości)
- 1/2 szklanki orzechów posiekanych ( dowolnych)
- 3 plastry ananasa z puszki
Krem
- 1 szklanka soku z ananasa
- 3/4 budyniu cytrynowego lub waniliowego, bez cukru
- 3/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo
- 3-4 plastry ananasa z puszki
- rozdrobnione orzechy
- polewa czekoladowa
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni. Wszystkie produkty sypkie dokładnie wymieszać w misce.
W 1/2 szklanki soku rozmieszać budyń, resztę zagotować w małym rondelku. Do gotującego się soku wlać rozmieszany budyń, gotować do zgęstnienia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Sypkie składniki ciasta wymieszać w misce.Jajka zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym na puszystą masę. Ubijać dalej i powoli dolewać olej. Następnie dosypywać produkty sypkie i miksować dalej tylko do połączenia składników. Cukinię oraz pokrojony w kostkę ananas i orzechy dodać na koniec, wymieszać łyżką.
Formę kwadratową 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać. Pic około 45-50 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Do ubitej masy dodawać po łyżce budyniu. Opcjonalnie można pokroić 3-4 plastry ananasa w kostkę i dodać do kremu. Wymieszać łyżką.
Blat ciasta posmarować kremem, przykryć drugim. Najlepiej to robić w kwadratowej tortownicy. Wierzch polać polewą czekoladową i posypać orzechami.
Polewa: 1/4kostki masła, 2 łyżki wody, 1/2 szklanki cukru, 2-3 łyżki kakao, podgrzać w rondelku, na małym ogniu cały czas mieszając aby pozbyć się grudek. Zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, polać równomiernie wierzch ciasta, posypać orzechami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)