Ciasto z cukinią i ananasem

 

Ciasto z cukinią przypomina smakiem piernik, dzięki cukinii jest bardziej wilgotne. Bardzo ciekawy smak i aromat, może postać kilka dni nie zsycha się. Ale nie Wiem czy  zbyt długo postoi, jest bardzo smaczne. Opcjonalnie krem można wzbogacić ananasem z puszki pokrojonym w kostkę. Zapraszam do przepisu:)

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka startej na dużych oczkach cukinii ( 1 szt średniej wielkości)
  • 1/2 szklanki orzechów posiekanych ( dowolnych)
  • 3 plastry ananasa z puszki

Krem

  • 1 szklanka soku z ananasa
  • 3/4 budyniu cytrynowego lub waniliowego, bez cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo

  • 3-4 plastry ananasa z puszki
  • rozdrobnione orzechy
  • polewa czekoladowa

Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni. Wszystkie produkty sypkie dokładnie wymieszać w misce.

W 1/2 szklanki soku rozmieszać budyń, resztę zagotować w małym rondelku. Do gotującego się soku wlać rozmieszany budyń, gotować do zgęstnienia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Sypkie składniki ciasta wymieszać w misce.Jajka zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym na puszystą masę. Ubijać dalej i powoli dolewać olej. Następnie dosypywać produkty sypkie i miksować dalej tylko do połączenia składników. Cukinię oraz pokrojony w kostkę ananas i orzechy dodać na koniec, wymieszać łyżką.

Formę kwadratową 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać. Pic około 45-50 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Do ubitej masy dodawać po łyżce budyniu. Opcjonalnie można pokroić 3-4 plastry ananasa w kostkę i dodać do kremu. Wymieszać łyżką.

Blat ciasta posmarować kremem, przykryć drugim. Najlepiej to robić w kwadratowej tortownicy. Wierzch polać polewą czekoladową i posypać orzechami.

Polewa: 1/4kostki masła, 2 łyżki wody, 1/2 szklanki cukru, 2-3 łyżki kakao, podgrzać  w rondelku, na małym ogniu cały czas mieszając aby pozbyć się grudek. Zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, polać równomiernie wierzch ciasta, posypać orzechami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *