Delikatne, wytworne i obłędnie smakuje, tak można opisać w wielkim skrócie ciasto Raffaello. Przypomina smakiem znane nam czekoladki o tej samej nazwie. Bardzo elegancko się prezentuje i z pewnością zada szyku na stole, na wytwornym przyjęciu.
Stopień trudności do ogarnięcia przez amatora cukiernika i szczerze polecam 🙂 Z pewnością rodzina i znajomi będą zachwyceni i będziecie wracać do przepisu jeszcze nie raz.
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 500 ml śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- tabliczka białej czekolady
- 200 g wiórków kokosowych
Dodatkowo
- wiórki kokosowe
- opcjonalnie czekoladki Raffaello do dekoracji
Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Blaszkę 21/21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, porcjami dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Na koniec wlewamy żółtka ,miksujemy tylko do połączenia żółtek z masą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać łyżką i delikatnie mieszać, nie miksować. Przelać do formy, wierzch wyrównać. Pieczemy do suchego patyczka około 40 – 45 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Na koniec dodajemy serek oraz przestudzoną czekoladę i wiórki kokosowe, mieszamy.
Biszkopt przekroić na 2 blaty. Dolny umieścić ponownie w formie wyłożonej papierem. 3/4 kremu wyłożyć na ciasto, przykryć drugim blatem. Wierzch posmarować pozostawionym kremem i obficie posypać wiórkami. Można udekorować wierzch czekoladkami Raffaello.