Ciasto Raffaello

 

Delikatne, wytworne i obłędnie smakuje, tak można opisać w wielkim skrócie ciasto Raffaello. Przypomina smakiem znane nam czekoladki o tej samej nazwie. Bardzo elegancko się prezentuje i z pewnością zada szyku na stole, na wytwornym przyjęciu.

Stopień trudności do ogarnięcia przez amatora cukiernika i szczerze polecam 🙂 Z pewnością rodzina i znajomi będą zachwyceni i będziecie wracać do przepisu jeszcze nie raz.

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 500 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • tabliczka białej czekolady
  • 200 g wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe
  • opcjonalnie czekoladki Raffaello do dekoracji

Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Blaszkę 21/21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, porcjami dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Na koniec wlewamy żółtka ,miksujemy tylko do połączenia żółtek z masą. Mąkę przesiać  razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać łyżką  i delikatnie mieszać, nie miksować. Przelać do formy, wierzch wyrównać. Pieczemy do suchego patyczka około 40 – 45 minut.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Na koniec dodajemy serek oraz przestudzoną czekoladę i wiórki kokosowe, mieszamy.

Biszkopt przekroić na 2 blaty. Dolny umieścić ponownie w formie wyłożonej papierem. 3/4 kremu wyłożyć na ciasto, przykryć drugim blatem. Wierzch posmarować pozostawionym kremem i obficie posypać wiórkami. Można udekorować wierzch czekoladkami Raffaello.

 

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *