Ciasto Minotaur to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którzy poszukują czegoś wyjątkowego i niebanalnego. To połączenie ciemnego biszkoptu z kremem na mleku w proszku oraz kremu czekoladowego z serka mascarpone, które sprawią, że każdy kęs będzie niezapomnianym doznaniem.
Przygotowanie tego wyjątkowego ciasta może być wyzwaniem, ale efekt końcowy zdecydowanie tego wart. Czekoladowy krem z serka mascarpone idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem, tworząc harmonijną całość, która rozpływa się w ustach.
Składniki
Biszkopt ciemny
- pół szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
Krem jasny
-
- 200 g miękkiego masła
- 120 ml zimnego mleka
- 50 g cukru
- 200 g mleka w proszku
Krem czekoladowy
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 200 g czekolady deserowej
Dodatkowo
- 1 szklanka gorącej wody
- sok z 1 cytryny
- łyżka cukru
- masa kajmakowa czekoladowa
- kakao do posypania ciasta
- czekoladowe kropelki lub połamana na drobno czekolada
Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywno, następnie partiami dosypywać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i po 1 łyżce oleju dale miksować do połączenia składników.
Mąkę razem z kakao przesiać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką i wyłożyć do kwadratowej tortownicy( u mnie 25/25), dno wyłożone papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut lub do suchego patyczka, na 170 stopni. Wyjąć wystudzić.
Krem jasny
Mleko z cukrem zagotować odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na biały puszysty krem, dalej ubijać i dodawać mleko w proszku oraz wystudzone mleko. Partiami, nie od razu wszystkie składniki kremu. Ubijać do czasu uzyskania gładkiego kremu, odstawić.
Krem czekoladowy
Czekoladę połamać włożyć do rondelka i wlać śmietankę. Całość zagotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby nie przypalić. Wystudzić.
Serek mascarpone ubić, następnie partiami dolewać śmietankę z czekoladą i miksować do uzyskania gładkiego kremu.
Biszkopt nasączyć wodą z cytryną. Posmarować masą kajmakową( można ten krok pominąć) Wyłożyć masę jasną, równomiernie rozsmarować, następnie masę czekoladową, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem wyjąć z lodówki, posypać obficie kakao i ozdobić kropelkami czekoladowymi lub połamaną czekoladą.
Ciasto Minotaur to propozycja idealna na urodzinowe przyjęcie, imieniny czy inne wyjątkowe okazje. Jego wyjątkowy smak z pewnością zostanie zapamiętany przez wszystkich gości.
Spróbuj tego przepisu i zachwyć się smakiem:)