Ciasto Minotaur

Ciasto Minotaur to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którzy poszukują czegoś wyjątkowego i niebanalnego. To połączenie ciemnego biszkoptu z kremem na mleku w proszku oraz  kremu czekoladowego z serka mascarpone, które sprawią, że każdy kęs będzie niezapomnianym doznaniem.

Przygotowanie tego wyjątkowego ciasta może być wyzwaniem, ale efekt końcowy zdecydowanie tego wart. Czekoladowy krem z serka mascarpone idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem, tworząc harmonijną całość, która rozpływa się w ustach.

Składniki

Biszkopt ciemny

  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju

Krem jasny

    • 200 g miękkiego masła
    • 120 ml zimnego mleka
    • 50 g cukru
    •  200 g mleka w proszku

Krem czekoladowy

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady deserowej

Dodatkowo

  • 1 szklanka gorącej wody
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka cukru
  • masa kajmakowa czekoladowa
  • kakao do posypania ciasta
  • czekoladowe kropelki lub połamana na drobno czekolada

Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywno, następnie partiami dosypywać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka  i po 1 łyżce oleju dale miksować do połączenia składników.

Mąkę razem z kakao przesiać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką i wyłożyć do kwadratowej tortownicy( u mnie 25/25), dno wyłożone papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut lub do suchego patyczka, na 170 stopni. Wyjąć wystudzić.

Krem jasny

Mleko z cukrem zagotować odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na biały puszysty krem, dalej ubijać i dodawać mleko w proszku oraz wystudzone mleko. Partiami, nie od razu wszystkie składniki kremu. Ubijać do czasu uzyskania gładkiego kremu, odstawić.

Krem czekoladowy

Czekoladę połamać włożyć do rondelka i wlać śmietankę. Całość zagotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby nie przypalić. Wystudzić.

Serek mascarpone ubić, następnie partiami dolewać śmietankę z czekoladą i miksować do uzyskania gładkiego kremu.

Biszkopt nasączyć wodą z cytryną. Posmarować masą kajmakową( można ten krok pominąć) Wyłożyć masę jasną, równomiernie rozsmarować, następnie masę czekoladową, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Przed podaniem wyjąć z lodówki, posypać obficie kakao i ozdobić kropelkami czekoladowymi lub połamaną czekoladą.

Ciasto Minotaur to propozycja idealna na urodzinowe przyjęcie, imieniny czy inne wyjątkowe okazje. Jego wyjątkowy smak z pewnością zostanie zapamiętany przez wszystkich gości.

Spróbuj tego przepisu i zachwyć się smakiem:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *