Szybkie, proste i bardzo smaczne kruche ciasto z musem malinowo-gruszkowym. Trochę miałam malin, słodkie miękkie gruszki i szybko wpadł do głowy pomysł na ciasto. Beza dopełniła całości:)
Kruche ciasto najlepiej zawsze robić trochę wcześniej i go zamrozić. Ścieram potem na tarce jarzynowej i spód czy wierzch wychodzi bardzo kruchy. Zagniatam z dwóch rodzajów tłuszczy, smalcu, masła lub margaryny. Jeżeli zbyt suche dodaję kwaśnej śmietany , jeżeli akurat nie ma to dodaję mleko. Bezę wykładamy na upieczone ciasto i pieczemy około 15 minut. Zawsze pilnuję, jak lekko się zrumieni to kończę pieczenie. Zapraszam po szczegóły przepisu:)
Składniki
Ciasto kruche
- 5 żółtek
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g masła lub margaryny
- 125 g smalcu
Mus owocowy
- 500-700g świeżych malin
- 4 dojrzałe gruszki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Beza
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdyby było zbyt suche dodać 1-2 łyżki śmietany. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min 1 h do zamrażarki.
Blaszkę 25 cm do tarty lub inną płaską, posmarować tłuszczem , posypać bułką tartą inną formę wyłożyć można papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastem wylepić dno i boki formy, podpiec na jasny złoty kolor, około 10 minut.
Gruszki obrać, pokroić w kostkę wsypać do rondelka. Dodać maliny i cukier. Cały czas podgrzewać na wolnym ogniu, mieszać aby nie przypalić. Owoce zaczną się rozpadać dodać skrobię rozmieszaną w 1/4 szklanki zimnej wody. Podgrzać do zgęstnienia zestawić, chwilę ostudzić.
Gotowe ciasto wyjąć i wyłożyć mus owocowy, równo na całym spodzie.
Ubić białka na sztywno, następnie małymi porcjami dosypywać cukier nie przerywając ubijania. Gotową bezę wyłożyć na upieczone ciasto, zrobić wzorek łyżką lub widelcem. Zapiekać bezę do lekkiego zrumienienia, pilnować nie może zbyt długo się zapiekać. Po upieczeniu zostawić lekko uchylony piekarnik na około 15 minut.Wyjąć, wystudzić.
Smacznego:)