Ciasto Jamajka

 

02.03.2018

Fantazyjne ciasto, z ciekawym kremem i galaretką. Delikatne i bardzo smaczne.

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa

  • 600 ml śmietanki 36%
  • 1 serek waniliowy homogenizowany ( 150g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • kilka bananów dojrzałych ,żółtych
  • 1 cytryna
  • 3 galaretki cytrynowe
  • starta czekolada

Dodatkowo

  • dżem
  • syrop bądź malibu do nasączenia
  • blaszka 32/25 wyłożona papierem do pieczenia

Galaretki rozpuścić w 4,5 szklanki wrzątku, niech stygnie i stężeje.

Biszkopt

Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier. Mieszając delikatnie dodawać po jednym żółtku. Sypkie produkty wymieszać ze sobą przesiać do jajek. Delikatnie wymieszać łyżka i wylać do formy.Pieczemy ok 30-35 minut w 170 stopni.( do suchego patyczka pieczemy)

Masa

Śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić żelatynę. Żelatynę mieszamy ze śmietaną dopiero wtedy kiedy masa będzie już wykładana na galaretkę, nie wcześniej.

Przekładanie

Biszkopt przecinamy na połowę, nasączamy, smarujemy dżemem. Każdego banana smarujemy cytryną( aby nie ciemniały) kroimy na pół i układamy na cieście, zalewamy tężejącą galaretką. Do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Masę połączyć z żelatyną i wylać 3/4 na galaretkę. Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta i oprószamy startą czekoladą.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.