Ciasto czekoladowe

 

10.03.2018

Ciasto mocno czekoladowe. Myślę,że na wielkanocnym stole w ducie z kawą może z powodzeniem zagościć.. Zachęcam do użycia czekolady dobrej jakości to zdecydowanie poprawia jego smak.Składniki

  • 250 g czekolady
  • 250 g masła
  • 300 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2-3 łyżki rumu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 5 jajek
  • tortownica 22 cm

Polewa

  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 C. Czekoladę połamać rozpuścić w rondelku razem z masłem, wystudzić. Jajka ubić na sztywno z cukrem. Mąkę przesiać dodać pozostałe sypkie składniki. Wlać ubite jajka, czekoladę,rum i dokładnie wszystko wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec ok 50 minut do suchego patyczka.

Polewa

Do rondelka wlać mleko, dołożyć masło połamaną czekoladę na wolnym ogniu rozpuścić. Płynną polewą polać ciasto. Dekorować według uznania.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.