10.03.2018
Ciasto mocno czekoladowe. Myślę,że na wielkanocnym stole w ducie z kawą może z powodzeniem zagościć.. Zachęcam do użycia czekolady dobrej jakości to zdecydowanie poprawia jego smak.Składniki
- 250 g czekolady
- 250 g masła
- 300 g mąki
- 150 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki kakao
- 2-3 łyżki rumu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 5 jajek
- tortownica 22 cm
Polewa
- 100 g czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 C. Czekoladę połamać rozpuścić w rondelku razem z masłem, wystudzić. Jajka ubić na sztywno z cukrem. Mąkę przesiać dodać pozostałe sypkie składniki. Wlać ubite jajka, czekoladę,rum i dokładnie wszystko wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec ok 50 minut do suchego patyczka.
Polewa
Do rondelka wlać mleko, dołożyć masło połamaną czekoladę na wolnym ogniu rozpuścić. Płynną polewą polać ciasto. Dekorować według uznania.