11.06.2018
Mocno czekoladowe ciasto z burakami. Można pozostawić go bez przekładania kremem. Ja przełożyłam ciasto serkiem mascarpone było wyśmienite.Smak buraków nie jest wyczuwalny.
Składniki
- Ciasto:
- 275g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 375g ugotowanych i obranych buraków
- 300ml oleju np. rzepakowego
- 5 jajek (rozmiar M)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g kakao
- 300g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Polewa:
- 100g czekolady (dałam gorzką)
- 1 łyżeczka oleju
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 36%
- 1/2 szklanki cukru pudru
Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do blachy 25/30 Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół lub w temp. 150°C z termoobiegiem). Sprawdzić ciasto patyczkiem lub wykałaczką. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło przykryć je z góry folią aluminiową).Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30min. w formie. Kolejno wyciągnąć ciasto z formy i wystudzić
Śmietanę ubić z cukrem, dodać serek wymieszać. Wystudzony placek przekroić . Jeden placek posmarować kremem, przykryć drugim.
Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.
Smacznego:)