Ciasto czekoladowe z burakami

 

11.06.2018

Mocno czekoladowe ciasto z burakami. Można pozostawić go bez przekładania kremem. Ja przełożyłam ciasto serkiem mascarpone było wyśmienite.Smak buraków nie jest wyczuwalny.

Składniki

  • Ciasto:
    • 275g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
    • 375g ugotowanych i obranych buraków
    • 300ml oleju np. rzepakowego
    • 5 jajek (rozmiar M)
    • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100g kakao
    • 300g cukru
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • szczypta soli

    Polewa:

    • 100g czekolady (dałam gorzką)
    • 1 łyżeczka oleju

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do  blachy 25/30 Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz.  w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół lub w temp. 150°C z termoobiegiem). Sprawdzić ciasto patyczkiem lub wykałaczką. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku.  Gdyby ciasto za szybko się rumieniło przykryć je z góry folią aluminiową).Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30min. w formie. Kolejno wyciągnąć ciasto z formy i wystudzić

Śmietanę ubić z cukrem, dodać serek wymieszać. Wystudzony placek przekroić . Jeden placek posmarować kremem, przykryć drugim.

Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Smacznego:)

ZapiszZapisz

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *