Wyjątkowe ciasto bezowe, które z pewnością zmusi nas do zjedzenia kolejnej porcji. Bądźmy przygotowania do częstego pieczenia jak już raz pojawi się na stole.
Składniki
Beza
- 6 białek
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Krem orzechowy
- 250 g mascarpone
- 3-4 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego
- 150 g masła
Sos karmelowy: https://gotuj-ze-mna.pl/uncategorized/sos-karmelowy/
Dodatkowo
- orzechy włoskie około 250 g
Białka ubijamy na sztywno. Dalej ubijając dosypujemy porcjami cukier. Produkty sypkie wymieszać, następnie dodawać partiami i dalej mieszać łyżką. Na koniec dodać ocet dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem, narysować 2 prostokąty , zostawiając przerwę między nimi. Wyłożyć bezę dzieląc ją na połowę. Piec 5 minut w 170 stopni, następnie 2 godziny w 120 stopni. Wyłączyć i studzić w otwartym piekarniku.
Serek mascarpone miksujemy z kremem orzechowym. Dodajemy masło i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy połowę orzechów i mieszamy łopatką.
Sos karmelowy przygotować według przepisu :https://gotuj-ze-mna.pl/uncategorized/sos-karmelowy/
Bezy przełożyć kremem orzechowym. Przykryć drugim blatem bezowym, polać przygotowanym sosem karmelowym. Wierzch posypać orzechami. Odstawić do lodówki na 2 h.
Smacznego:)