Ciasto bananowo-czekoladowe

25.02.2019

Fantastyczne ciasto, mocno czekoladowe z pysznym kremem. Dość proste w przygotowaniu . Myślę, że będziecie do tego przepisu często wracać.

Składniki

  • 6 bananów pokrojonych w plasterki
  • 25 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 350 g mąki pszennej,przesianej
  • 5 jajek
  • 200 g margaryny Kasi,rozpuszczonej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 200 ml gorącej wody
  • 3 łyżki kakao
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • galaretka cytrynowa 1 szt
  • sok z 1 cytryny

Żółtka ubijamy z cukrem( 200 g), białka  na sztywno w osobnej misce. Do żółtek wlewamy roztopioną margarynę,gorącą wodę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy ręcznie. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka o wymiarach 22/28. Pieczemy w 180 stopni 45 minut.

Banany pokrojone w plasterki skrapiamy sokiem z cytryny. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody.Studzimy i zalewamy banany w płaskiej misce.

Upieczone ciasto wyjmujemy, studzimy. Wierzch ścinamy, cienką warstwę tylko do wyrównania, ciasto skrojone kruszymy palcami.

Kiedy galaretka z bananami zaczyna lekko tężeć przekładamy plasterki bananów łyżką na ciasto. Na koniec polewamy tężejącą galaretką, w przerwy między bananami.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec wlewamy powoli rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę.Wykładamy na banany,wyrównujemy wierzch. Posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskamy do śmietany. Odstawiamy na kilka godz do lodówki, najlepiej na noc.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.