Budino Di Riso

 

17.04.2018

Oryginalny włoski deser, bardzo smaczny. Można porównać do naszego sernika na zimno. Bardzo ciekawy przepis, mojej rodzinie bardzo smakował. Ten popularny deser ma mnóstwo wariantów i odmian w zależności od regionu Włoch. O tym jaki będzie decyduje jakość ryżu. We Włoszech mają specjalny ryż do tego deseru u nas trudno dostępny. W niektórych wersjach są rozmaite bakalie lub świeże owoce np jagody.

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 20 dkg ryżu
  • 10 dkg cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki masła
  • cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii
  • cynamon
  • 10 dkg rodzynek
  • 1 kieliszek rumu
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • jagody

Rodzynki namoczyć w alkoholu. Mleko zagotować ze szczyptą cynamonu,masłem i wanilią. Do gotującego się mleka wsypać ryż. Na małym ogniu gotować ryż aż wchłonie całe mleko.Ostudzić. Białka ubić na sztywno, żółtka z cukrem na puszystą masę.Do masy dołożyć ryż, rodzynki oraz proszek do pieczenia. Na końcu delikatnie wymieszać z białkami, jagodami. Dno tortownicy wyłożyć pokruszonymi ciastkami lub wysypać wiórkami kokosowymi, wyłożyć ciasto i  piec około 30 minut w 180 stopni do zrumienienia.Najlepiej smakuje schłodzone na drugi dzień.

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.