Brownie z czerwonej fasoli z sosem malinowym, to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Jeżeli ktoś nie pozna składu nigdy się nie domyśli z czego jest zrobione. Wyśmienite ciasto u mnie wychodzi zdecydowanie na prowadzenie w rankingu ciast ciemnych , suchych. Wierzcie mi, zakochacie się w nim od pierwszego ugryzienia:))
Towarzystwo malinowego sosu zdecydowanie podbija walory smakowe jak i wizualne , które mocno zachęcają do skosztowania. No cóż, pozostało zaprosić do przepisu na najlepsze i najprostsze Brownie jakie znam:)
Składniki
- puszka czerwonej fasoli bez zalewy
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, rozdrobnionej
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej lub ryżowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka oliwy
sos
- 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Polewa
- 1 gorzka czekolada
- 1/4 śmietanki kremówki 30%
Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Dno tortownicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Fasolę i banan zmiksować na gładką masę, odłożyć. Jajka ubić na puszysty, gęsty krem z cukrem. Pod koniec dodać masę fasolowo-bananową, olej, wymieszać. Mąkę przesiać dodać do ciasta razem z sodą i kakao, wymieszać. Na koniec wsypać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać łyżką. Wylać do formy, wyrównać i piec około 30 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
Składniki polewy włożyć do rondelka. Cały czas mieszać na wolnym ogniu do rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej polewy. Wylać na ciasto. wyrównać. Udekorować świeżymi malinami.
Sos
Maliny i połamaną czekoladę włożyć do rondelka. Podgrzewać i cały czas mieszać do stworzenia gęstego sosu. Gotowe ciasto kroić w trójkąty i polewać gorącym sosem. Z samego pisania mam już na nie ochotę:))
Smacznego:)