Brownie z fasoli z sosem malinowym

Brownie z czerwonej fasoli z sosem malinowym, to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Jeżeli ktoś nie pozna składu nigdy się nie domyśli z czego jest zrobione. Wyśmienite ciasto u mnie wychodzi zdecydowanie na prowadzenie w rankingu ciast ciemnych , suchych. Wierzcie mi, zakochacie się w nim od pierwszego ugryzienia:))

Towarzystwo malinowego sosu zdecydowanie podbija walory smakowe jak i wizualne , które mocno zachęcają do skosztowania. No cóż, pozostało zaprosić do przepisu na najlepsze i najprostsze Brownie jakie znam:)

Składniki

  • puszka czerwonej fasoli bez zalewy
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, rozdrobnionej
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej lub ryżowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oliwy

sos

  • 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Dodatkowo do dekoracji

  • orzechy włoskie rozdrobnione około 1/2 szklanki
  • 3/4 szklanki cukru, na karmel

Polewa

  • 1 gorzka czekolada
  • 1/4 śmietanki kremówki 30%

Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Dno tortownicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Fasolę i banan zmiksować na gładką masę, odłożyć. Jajka ubić na puszysty, gęsty krem z cukrem. Pod koniec dodać masę fasolowo-bananową, olej, wymieszać. Mąkę przesiać dodać do ciasta razem z sodą i kakao, wymieszać. Na koniec wsypać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać łyżką. Wylać do formy, wyrównać i piec około 30 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

Na patelnię wsypać cukier, podgrzewać ale nie mieszać. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Do karmelu wsypać orzechy, przełożyć do miseczki niech zastygną. Dobrze aby trochę karmelu zastygło na patelni. Kiedy mocno stwardnieje można ostrą łopatką podważać go z dna ,łamiąc płaskie kawałki, tworzymy imitację tłuczonego szkła. Efektowna dekoracja.

Składniki polewy włożyć do rondelka. Cały czas mieszać na wolnym ogniu do rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej polewy. Wylać na ciasto. wyrównać.

Połowę ciasta posypać karmelizowanymi orzechami, włożyć dekorację z karmelu, jak udało się zrobić:) Ułożyć kilka malin.

Sos

Maliny i połamaną czekoladę włożyć do rondelka. Podgrzewać i cały czas mieszać do stworzenia gęstego sosu. Gotowe ciasto kroić w trójkąty i polewać gorącym sosem. Z samego pisania mam już na nie ochotę:))

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.