Brownie z fasoli z sosem malinowym

 

Brownie z czerwonej fasoli z sosem malinowym, to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Jeżeli ktoś nie pozna składu nigdy się nie domyśli z czego jest zrobione. Wyśmienite ciasto u mnie wychodzi zdecydowanie na prowadzenie w rankingu ciast ciemnych , suchych. Wierzcie mi, zakochacie się w nim od pierwszego ugryzienia:))

Towarzystwo malinowego sosu zdecydowanie podbija walory smakowe jak i wizualne , które mocno zachęcają do skosztowania. No cóż, pozostało zaprosić do przepisu na najlepsze i najprostsze Brownie jakie znam:)

Składniki

  • puszka czerwonej fasoli bez zalewy
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, rozdrobnionej
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej lub ryżowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oliwy

sos

  • 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

    Polewa

    • 1 gorzka czekolada
    • 1/4 śmietanki kremówki 30%

    Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Dno tortownicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Fasolę i banan zmiksować na gładką masę, odłożyć. Jajka ubić na puszysty, gęsty krem z cukrem. Pod koniec dodać masę fasolowo-bananową, olej, wymieszać. Mąkę przesiać dodać do ciasta razem z sodą i kakao, wymieszać. Na koniec wsypać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać łyżką. Wylać do formy, wyrównać i piec około 30 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

    Składniki polewy włożyć do rondelka. Cały czas mieszać na wolnym ogniu do rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej polewy. Wylać na ciasto. wyrównać. Udekorować świeżymi malinami.

    Sos

    Maliny i połamaną czekoladę włożyć do rondelka. Podgrzewać i cały czas mieszać do stworzenia gęstego sosu. Gotowe ciasto kroić w trójkąty i polewać gorącym sosem. Z samego pisania mam już na nie ochotę:))

    Smacznego:)

     

    Share Button

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *