Biszkopt z konfiturą malinową i musem jabłkowym

Puszysty, delikatny biszkopt, przekładany musem jabłkowym i konfiturą malinową. Bardzo szybki przepis dla niecierpliwych , zapracowanych lub dla nie zapowiedzianych gości:) Jedyna trudność aby dobrze przygotować ciasto na biszkopt.Wykorzystałam konfiturę malinową, którą latem osobiście zrobiłam i mus jabłkowy, również ze swoich zapasów.

Mus jabłkowy można nabyć gotowy, Ja miałam w swojej spiżarce więc go wykorzystałam. Można szybko przygotować taki mus smażąc świeże jabłka, przepis poniżej, zapraszam:)

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Mus jabłkowy

  • 1 kg obranych, pokrojonych na ćwiartki jabłek
  • 1/2-3/4 szklanki cukru( zależy ilość od kwaśności jabłek)
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 szklanki wody

Dodatkowo

  • słoik konfitury malinowej
  • świeże mainy do dekoracji
  • cukier puder do posypania

Przygotowujemy na początek mus jabłkowy, jeżeli nie korzystamy z kupnego. Do garnka z grubym dnem wrzucamy obrane jabłka. Podlewamy wodą, posypujemy cynamonem i dodajemy cukier. Wszystko mieszamy, garnek przykrywamy, zmniejszamy moc palnika i smażymy do momentu kiedy jabłka się rozpadną. Od czasu do czasu mieszamy aby uniknąć przypalenia. Na koniec dodatkowo można jeszcze mus zmiksować na gładką masę. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy chcemy nakładać na blaty biszkoptu większą ilość, warto dodać 2 łyżki bułki tartej aby zagęścić. Ja w swoim przepisie tylko smarowałam wierzchy ciasta , więc nie potrzebowałam musu zagęszczać.

Biszkopt

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier, nie przerywając ubijania. Na koniec wlać żółtka, oraz olej, miksować tylko do połączenia składników.  Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodawać porcjami do ciasta , mieszać łyżką. Formę 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika , piec do zrumienienia lub suchego patyczka , ok 40 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia, najlepiej na kratce.

Schłodzony, biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy ułożyć w formie, posmarować musem jabłkowym, przykryć drugim blatem. Ten posmarować konfiturą malinową, przykryć trzecim blatem. Wierzch posypać cukrem pudrem. Kroimy w kwadraty, podajemy udekorowane malinami.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *