01.08.2019
Kiedy w upalne letnie dni , nie chce nam się załączać piekarnika ale jednak coś słodkiego chcemy przygotować, to bananowa pianka jest bardzo dobrym pomysłem. Bez pieczenia , bardzo łatwy i szybki przepis. Galaretka jest dodatkowym orzeźwieniem dla podniebienia a całość smakuje wyśmienicie. Banany dokładnie należy skropić sokiem z cytryny wtedy nie będą ciemniały. Zapraszam do przepisu.
Składniki
- 5-6 bananów
- 5 galaretek bananowych( kupiłam w Tesco lub cytrynowe)
- 5 szklanek gorącej gotowanej wody
- 500 ml śmietany 36%
- 500 g serka mascarpone lub takiego na sernik z wiaderka)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 7-8 łyżek cukru
- sok z 1 cytryny
- paczka biszkoptów okrągłych
- tabliczka gorzkiej startej czekolady
Galaretki rozpuścić w 5 szklankach gorącej wody, wystudzić . Aby zaczęła szybciej się ścinać wstawić do zamrażarki.
Kwadratową formę wyłożyć folią spożywczą lub użyć silikonowej lub szklanej. Zanim wyłożymy folią posmarować formę masłem.
Biszkopty zwilżyć albo w rozpuszczonej galaretce lub np herbacie z cytryną, aby nie wypływały. Ułożyć na dnie formy. Banany obrać, obciąć końcówki, ułożyć jeden obok drugiego na biszkoptach.
Zalać tężejącą galaretką wstawić do lodówki niech całkiem galaretka stężeje.
Śmietanę ubić z cukrem. Kiedy jest sztywna dodać serek ,wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do niej kilka łyżek masy serowej, wymieszać , całość wlać do serka dokładnie połączyć z masą. Wylać na galaretkę ,wyrównać. Posypać startą czekoladą i wstawić na kilka godz do lodówki. Jeżeli chcemy czas skrócić, to do zamrażarki na min 1 h.
Smacznego:)