Babki drożdżowe, mazurki, serniki to ciasta kojarzące się ze świętami Wielkiej Nocy. Niektóre pojawiają się tylko w te dni. Ale warto czekać.są pyszne:)
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 2 jajka + 3 żółtka
- 150 g cukru
- cukier waniliowy
- 70 ml rumu
- garść rodzynek
- 100 g masła (stopionego)
- kolorowa posypka
Lukier
- sok z cytryny 2-3 łyżki + 2 łyżki wody
- 3/4 szklanki cukru
Rodzynki namoczyć w rumie. Mleko podgrzać ,dodać łyżkę cukru i mąki dodać drożdże, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Mąkę przesiać do miski,wlać drożdże,masło, ubite jajka oraz rodzynki przecedzone wymieszane z łyżką mąki pszennej. Ciasto dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 1 h.
Formę babki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą ,wyłożyć ciasto do 3/4 wysokości formy. Piec w piekarniku w 180 stopni 45 minut.
Cukier, sok z cytryny i wodę wymieszać,zagotować. Gorącym lukrem polać wierzch babki posypać kolorową posypką. Można posypać ciasto tylko cukrem pudrem.
Smacznego Alleluja:)